Latest News
PTMP Map
PSI
 

Kita sangat perlukan projek PSR, Exco beritahu Nurul Izzah

Kita sangat perlukan projek PSR, Exco beritahu Nurul Izzah

Published by Free Malaysia Today • 01/06/2021 • 06:14 pm

Zairil Khir Johari berkata PSR akan menarik pelaburan langsung asing berjumlah RM70 bilion dan mewujudkan lebih 300,000 pekerjaan dalam tempoh 30 tahun, sementara nelayan akan mendapat pampasan dan menyertai program peningkatan kemahiran.

PETALING JAYA: Seorang Exco kerajaan negeri Pulau Pinang membantah tuntutan yang dibuat oleh seorang ahli parlimen PKR mengenai projek Penambakan Pulau Pinang Selatan (PSR).

 

Dalam satu kenyataan, Exco Infrastruktur dan Pengangkutan Pulau Pinang Zairil Khir Johari, berkata projek PSR sebenarnya amat diperlukan kini berbanding sebelumnya kerana ia akan menjadi pemangkin kepada pemulihan ekonomi pasca Covid-19 negeri ini.

 

Beliau berkata, kajian oleh PriceWaterhouseCoopers menunjukkan PSR akan menarik pelaburan langsung asing bernilai RM70 bilion dan mewujudkan lebih 300,000 pekerjaan selama 30 tahun.

 

Semalam, Ahli Parlimen Permatang Pauh Nurul Izzah Anwar mendesak Putrajaya dan Pulau Pinang untuk membatalkan projek PSR dan memberi tumpuan kepada membendung wabak Covid-19, melindungi alam sekitar dan ekosistem serta sumber pendapatan nelayan Pulau Pinang.

 

Beliau turut berkata PSR, yang melibatkan penambakan tiga pulau buatan manusia, terlalu memfokus kepada pendapatan dan penjualan hartanah yang spekulatif, sekali gus mengenepikan kepentingan alam sekitar dan ekosistem yang seimbang.

 

Mengulas dakwaan itu, Zairil berkata dakwaan bahawa projek itu “penuh dengan risiko, hutang, ketidakpastian” adalah tidak benar.

 

Katanya, negeri memilih model usaha sama dengan SRS Consortium untuk mengurangkan risiko dan beban kewangan projek tersebut.

 

“Sekiranya berlaku sebarang masalah, kami juga telah bersetuju bahawa semua tanah yang ditambak semula tidak akan terikat dengan peringatan atau caveat oleh pemberi pinjaman. Ia mengurangkan potensi risiko secara berkesan. ”

 

Kesejahteraan nelayan

 

Zairil juga tidak bersetuju dengan Nurul Izzah bahawa projek penambakan itu akan mempengaruhi kehidupan masyarakat nelayan, menegaskan bahawa negeri ini menawarkan pakej dan program ex-gratia yang akan memberikan manfaat jangka panjang kepada 1,615 nelayan yang terjejas.

 

Ini, katanya, termasuk pembayaran tunai, kapal dan mesin baharu, yang membawa maksud setiap nelayan akan mendapat pakej pampasan kira-kira RM60,000 bergantung pada kategorinya.

 

Program kelestarian perikanan yang meliputi penggunaan terumbu buatan, pelepasan ikan dan udang, dan dana untuk penyelidikan yang berkaitan dengan laut juga akan dilaksanakan.

 

“Akan diwujudkan juga program peningkatan kemahiran untuk nelayan sepenuh masa, yang bakal memberikan mereka pekerjaan yang lebih baik sepanjang projek berlangsung dan akan bertahan selama bertahun-tahun,” katanya, sambil mengundang Nurul Izzah untuk datang dan menemui nelayan yang terlibat.

 

Kebimbangan alam sekitar

 

Mengenai masalah alam sekitar, Zairil berkata laporan Penilaian Impak Alam Sekitar telah dikaji dan langkah-langkah mitigasi telah dirancang.

 

“Selain itu, kami juga memasukkan kajian oleh Panel PBB mengenai Perubahan Iklim, Rangka Kerja Bandar Rendah Karbon Rendah, dan laporan bebas oleh Royal HaskoningDHV ke dalam perancangan PSR.”

 

Tambahnya, 20% daripada tanah PSR telah diperuntukkan untuk taman, hutan bakau, dan wetlands, di mana projek ini bertujuan untuk mengurangkan pelepasan karbon sebanyak 40%, mencapai penggunaan tenaga yang dapat diperbaharui 100%, dan mengurangkan permintaan air tawar sebanyak 70%.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.